leren_surfen


"Je kunt de golven in je leven nu eenmaal niet tegenhouden maar je kunt wel leren surfen”

Bron: Jon Kabat-Zinn

Waarom aandachttraining?

Kinderen en jongeren zijn van nature nieuwsgierig en aandachtig. Ze worden echter in hun dagelijkse leven blootgesteld aan duizenden indrukken en hebben tegenwoordig vaak een overvol programma. Hierdoor komen ze nog nauwelijks toe aan zichzelf en aan hun eigen binnenwereld. Dit uit zich vaak in prikkelbaarheid, onrust, snel afgeleid zijn, ze slapen niet goed, maken zich druk en hebben zorgen. Ze hebben moeite met ontspannen, of zomaar even niets te doen. Hun hoofd is te vol en de prikkels zijn te veel. Ze ‘moeten’ zo veel van zichzelf, van de school en van de maatschappij.

De aandachttraining helpt kinderen en jongeren om beter om te gaan met deze drukte in hun bestaan. Ze delen in de lessen ook ervaringen met elkaar en ontdekken dat zij niet de enigen zijn die piekeren, slecht slapen of zich moeilijk kunnen concentreren.

Doel van de training:
Het ontwikkelen van kwaliteiten als:
Aandacht, concentratie, geduld, vriendelijkheid en verdraagzaamheid.
De ontwikkeling van aandacht of opmerkzaamheid is tot nu toe een achtergebleven gebied. Deze training geeft kinderen en jongeren de mogelijkheid aandacht te ontwikkelen.
En dan wordt bedoeld: het richten van aandacht op een specifieke manier: doelbewust, in het huidige moment en zonder oordeel. Hierdoor kunnen ze gemakkelijker omgaan met de weersomstandigheden in hun leven. Het leert hen aandacht te geven aan hun innerlijke en uiterlijke wereld.
De training wordt aangeboden in duidelijke, eenvoudige taal, met het gebruik van woorden als geheugenspier, spaghettitest, aandachtspier, kikkeroefening, binnenbios en een wensboom die meteen tot de verbeelding spreken. De verhalen tijdens de lessen geven een heel helder inzicht in wat je als mens allemaal tegen kunt komen aan vreugde en verdriet.

Tijdens de training komen de volgende onderwerpen aan bod:
• Observeren en concentreren
• Luisteren naar je lijf
• Proeven, ruiken, horen, zien en voelen
• Geduld, vertrouwen en loslaten
• Gevoelens kun je voelen
• De wondere wereld van de gedachten
• Aardig zijn is leuk
• Het geheim van geluk

De effecten:
- concentratie neemt toe, impulsief gedrag neemt af
- negatieve gedachten en piekeren doven uit
- ontspanning, rust, en lekker slapen nemen toe
- angst en depressieve klachten nemen af
- vriendelijkheid en respect t.o.v. jezelf en anderen nemen toe
- meer vertrouwen
- minder reageren op stress of op gedrag van anderen
- meer blijdschap

Iedereen die het fijn vindt om tot rust te komen, te ontspannen, het zelfvertrouwen wil versterken en nog veel meer vaardigheden wil leren kan aan deze training deelnemen.